Поддръжка на райграс и тревни площи

Поддръжка на райграс и тревни площи

Косене на тревните площи:

Косенето е сред най-важните дейности. С него се поддържа и регулира височината на тревата, като по този начин се осигурява добро аериране и светлина до така наречения възел на братене. Възелът на братене е важен за сгъстяването на тревният чим. От него произлизат нови тревни стръкчета, наречени „братя”. Процесът на покълване на нови тревни стръкчета се нарича братене.

 

Какви машини за косене на тревата съществуват?

Косенето се извършва с бензинови, батерийни или електрически косачки, като последните години се налагат и автоматизираните роботизирани косачки. Важно условие е тези градинарски машини да бъдат с добре наточени режещи части, за да се избегне накъсване на тревата. Винаги косете с косачки, които са снабдени с кош за събиране на трева. Важно е окосената трева да се събира и извозва, защото в противен случай тя задушава тревната площ. Ако не искате да събирате окосената трева може да се ориентирате към косачките роботи. Повече информация за тях може да намерите тук [https://kanara7.eu/kak-da-izberem-kosachka-robot.html].

За довършителните работи при косене  – около дървета, храсти, пътеки и др. се използват тримери за трева. Те се използват основно за косене на периферни части от двора и недостъпни за косачките места.

 

На каква височина да косим тревата?

Височината на косене се определя от предназначението на тревната площ и от вида на тревната смеска. Оптимално при поддръжка на дворове и градини е добре да поддържате тревата на височина 3 – 5 см. При силни горещини е препоръчително да оставите тревата по-висока за да може да задържа по-добре влагата и солите в почвата. При поддръжка на стадиони и голф игрища се използват специализирани тревни смески, които могат да се косят по-ниско дори до височина 2 – 5 мм (за голф грийн).

 

Колко често трябва да косим?

Честотата на косене се определят от вида на тревата и градината. При частни дворове и градини се коси на 5 до 7 дни, а при специализирани тревни площи, като голф игрищата например, може да се стигне до ежедневно косене.

Важно при косенето: Не косете когато тревата е мокра и не оставяйте тревата да прерасне, защото се нарушава гъстотата на тревния чим. Никога не отнемайте повече от 1/3 от височината на тревата при косене, защото отнемате рязко хранителните вещества от растението, а това затруднява неговото развитие. В случай, че сте оставили райграса да прерасне го окосете на няколко пъти през 2 – 3 дни.

Последното косене преди зимата е добре да оставите тревата по-висока – около  6 - 7 см, за да зимува благоприятно.

 

Трябва ли да валираме тревните площи?

При растежа си райграса развива и своята коренова система. Тя от своя страна раздвижва почвата около нея и образува леки повишения и вдлъбнатини в тревната площ. Това разваля терена и се налага да се извърши валиране.

Обикновено се валира веднъж месечно с помощта на градински валяци (50 – 80 кг тегло). То е необходимо, за да се поддържа терена равен.

 

Наторява ли се райграса?

Най-подходящи за торене са минералните торове (изкуствени торове). Според съдържанието на микроелементи те биват еднокомпонентни и комбинирани (сложни) торове. Трите най-важни микроелемента за тревните площи са азот (N), фосфор (P) и калий (K).

Торенето се извършва чрез ръчно разпръскване или разпръскване чрез тороразпръсквачи/сеялки на торове върху тревната площ.

При интензивно поддържани градини и дворове се препоръчва торене с комбинирани торове веднъж до два пъти месечно при норма 4 гр./кв.м. При торенето е важно торовете да се разпръскват равномерно и след торенето да се полее обилно, за да се разтворят.

Не торете по обяд в горещо време и ако тревата е мокра.

 

Кога трябва да поливаме тревните площи?

Поливането се извършва ръчно – чрез градински маркучи и различни видове разпръсквачи или чрез изграждане на автоматизирана напоителна система. При площи над 100 кв. м се препоръчва задължително изграждане на автоматизирана поливна система.

Поливането на райграса трябва да става с равномерна не много силна струя. Нормата е около 10 – 15 л/кв.м  дневно. По възможност нормата да се раздели на две поливки – сутрин рано и следобед след залез слънце.

Не бива да се получава преполиване. Индикация, че сте преполяли тревата е появата на гъби.

 

Каква е обработката на тревните площи?

Грапене/ Вертикулиране на тревния чим:

Това е прорязване на почвата на разстояние 3 до 5 см и дълбочина 5 – 10 см с ножове. При този процес се премахва мъртвата трева и се с накъсват възлите на братене. По този начин се стимулира сгъстяването на тревната покривка. Извършва се ръчно с помощта на специални заострени гребла или чрез машина. Грапенето се прави два пъти през активния сезон – през пролетта и в края на лятото.

Аериране на тревна площ:

Това е радикален метод за подмладяване и възобновяване на стари тревни площи. Рядко се прилага и е придружен с интензивно подсяване с нова тревна смеска. Чрез него се пробожда тревната площ на дълбочина 6 до 12 см с аериращи машини.


Husqvarna Black Friday 2022
20 ноември 2022

Черен петък на Хускварна

прочети още

Husqvarna 562XP за 1199лв.

прочети още

Подарете all inclusive зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Големи намаления на Husqvarna и подаръци през есента на 2022

прочети още

Полезни съвети при покупка, инсталация и съхранение на косачка робот

прочети още

Полезни съвети при избора на правилния мотокултиватор

прочети още

Канара 7 бе отразен с второ място за България

прочети още

Кратка историческа статия за Husqvarna

прочети още

Подарете ол инклузив зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Промо цени на Husqvarna за Есен - Зима 2021

прочети още

Оставете косенето на нас и нашите роботизирани косачки!

прочети още

Вземи моторна коса Husqvarna 333R Mark II на промо цена от 399лв. вместо 499лв.

прочети още

Удобен за работа и надежден култиватор Husqvarna TF338

прочети още
Loncin
20 декември 2020

Вече може да разгледате и закупите продуктите на Loncin и в нашия онлайн магазин!

прочети още
Black Friday Week от Канара 7
21 ноември 2020

Възползвайте се от неповторими промоции в периода 20 - 29.10.20!

прочети още

Най-ниска цена за моторен трион Husqvarna 555

прочети още

Възползвайте се от неповторимата оферта за Husqvarna 455 Rancher от 26 до 30.10.20г.

прочети още
Husqvarna Есен - Зима 2020
1 септември 2020

Есенна кампания на Husqvarna за Есен - Зима 2020

прочети още