Как да изберем мотокултиватор?

Как да изберем мотокултиватор?

- Какво е мотокултиватор?

Мотокултиватор - незаменим инструмент за градинарите. Основните задачи на почвообработващия култиватор включват разкопаване и разрохкване на земята, както и окопаване, оформяне на бразди и брануване на почвата. Този тип селскостопанска техника е доста популярна и сравнително лесна за използване. Въпреки това, когато избирате машина, е важно да не правите компромис с качество, характеристики и цена. След като прочетете този материал, ще научите как да изберете култиватор, какъв тип двигател и трансмисия са най-практични и надеждни, както и сервизни характеристики и видове допълнителни прикачени устройства и инвентар.

 

- Каква е разликата между култиватор и мотоблок?

На първо място, когато избирате култиватор, трябва да вземете решение за задачите, които трябва да изпълнявате с тази техника. И тук е важно да разберете какво ви трябва - култиватор или мотоблок.

Мотоблоковете са агрегати, подобни на мотокултиваторите, но с определени разлики. Мотоблокът, като правило, е по-мощна техника и може да се сравни само с култиватори от най-високия клас. Освен това са по-универсални. Мотоблокът може да бъде в два варианта - с или без карданен вал (PTO). Към PTO вала, могат да бъдат закачени следните приставки за различни приложения:

Дъски за сняг;

Косачки за сено и трева;

Четки за метене;

Аератори и фрези, за подготовка на почвата и много други.

Можете също да инсталирате колела и ремарке. Така получавате един вид трактор за транспортиране на стоки или инструменти. Мотоблокът обаче, дори без приставки и аксесоари, ще струва много повече от мотокултиватор. А прикачните инструменти от горния списък понякога струват повече от самата машина.

 

- Кое от тези две устройства е по-добро?

 Зависи от обхвата на употреба и вашите нужди. Разбира се, ако се нуждаете от максимална функционалност от оборудването, трябва да разгледате по-отблизо мотоблока. Но ако сте обикновен човек и търсите механичен помощник само за разкопаване или отмяна на работата с правата лопата, мотоблокът ще доведе до неразумни допълнителни разходи. По-добре е да се спрете на култиватор. Той ще се справи със задачите си не по-лошо, но в същото време струва няколко пъти по-евтино.

Също така си струва да се отбележи, че някои модели мотокултиватори не са с по-ниски характеристики от мотоблоковете. По-надолу ще говорим за това по-подробно.

 

- Устройство и разновидности на култиваторите

Първите култиватори са създадени в началото на 20ти век. Били са въведени в експлоатация с помощта на тежък електродвигател, за който е било необходимо постоянно напрежение от мрежата. Работата е там, че по това време е нямало компактни и в същото време мощни двигатели с вътрешно горене. В резултат на това градинарите са били също толкова уморени, колкото от ръчната работа с правата лопата, а кабелът, който е свързвал устройството към мрежата, значително е ограничавал обхвата. За щастие, съвременните култиватори се със значително по-малко недостатъци на предшествениците си.

Ако не навлизате дълбоко в техническите характеристики на тези машини, тогава можем да кажем, че култиваторът се състои от следните компоненти:

 1. Силов агрегат, в ролята на който може да действа електродвигател или двигател с вътрешно горене;
 2. Предавка;
 3. Шаси;
 4. Органи на управление.

В зависимост от мощността и теглото се разграничават 3 вида култиватори:

 • Малки и любителски;
 • Средни и полупрофесионални ;
 • Големи и професионални.

 

- Малки и любителски - бюджетен вариант за обикновени градинари

В сравнение с по-мощните модели, малките култиватори имат само един недостатък - невъзможността за използване на големи площи.

Въпреки това, има ясни предимства в малките модели:

 • Достъпна цена - Мощността на такова оборудване е ниска, което пряко влияе върху цената. Такива мотокултиватори ще струват по-малко от другите аналози;
 • Мобилност - Транспортирането на машината обикновено не създава проблеми. Култиваторът лесно се побира в багажника на автомобил. Сравнително малката маса оборудване ви позволява да го носите самостоятелно;
 • Работа на труднодостъпни места - Лекият и компактен култиватор ще обработва земята в ъглите, между лехите, в цветни алеи, близо до дървета и други места, където не можете да достъпите с по-голямо оборудване.

Най-простите модели с мощност до 1,5kW. Подходящи са само за вече култивирани площи и са способни да разрохкват почвата до 10 см дълбочина. Те имат само една предна предавка, а скоростта на въртене на фреза е от около 130 до 170 оборота в минута. Силно утъпкана земя или необработвана почва няма да се поддадат на опити със слаб култиватор, следователно търсенето за тях е ниско. Но ако целите ви за работа със машината не са мащабни и земята вече е обработена, можете да потърсите устройство с подобна мощност. Често такива устройства са оборудвани с електрически двигатели.

Но, както вече споменахме, мощността на малките култиватори може да бъде по-висока - до 3,5 к.с. Такива машини могат да бъдат отличен помощник за градинаря. Теглото им е 20-30 кг. Освен това култиваторите имат не една, а две скорости. Първата развива до 130 оборота в минута, а втората - около два пъти повече. Такава техника е в състояние да обработва земята на дълбочина от 20 см. Но ширината на фрезите, обикновено не надвишава 35 см, което е недостатък, тъй като обработката на обекта ще отнеме повече време.

 

- Средни или полупрофесионални - най-добрият вариант за градинар или градинар любител

Тези машини имат тегло 40 - 65 кг и капацитет до 5,5 kW. Обикновено са оборудвани с три зъбни колела (2 предни и 1 задна), способни да обработват почвата до 30 см дълбочина, а ширината на прохода е до 90 см.

Тези характеристики са напълно достатъчни за запалени хоби градинари и дори за полупрофесионални фермери и градинари. Често се използва в градини с малки и средни площи, където се изисква редовна обработка на почвата (2-3 пъти годишно).

Теглото им е средно от 40 до 70кг, което прави уреда стабилен и дава допълнителен комфорт при работа. В допълнение, такива мотокултиватори имат достатъчно мощност, за да инсталират допълнително различно допълнително оборудване на устройството, например навесен плуг, картофовадач, браздир и др.

Друго предимство е лекотата на използване. Ако никога не сте вземали култиватор за почва, не се притеснявайте. Тези машини се отличават с изключително интуитивно устройство, което прави работата повече от лесна.

Всичко е просто, надеждно и ефективно.

 

- Големи и професионални

Често такова устройство се сравнява с мотоблок, капацитетът му е повече от 5,5 kW, а теглото е повече от 70 кг. С него вече можете да разоравате обширни необработваеми земи. Тази машина може да се използва както в малки ферми, така и в любителски градини.

Техният капацитет е достатъчен за обработване на територия от 10-15 дка. Модели с 9 „коня“ ще орат до 50 дка без проблеми. Дълбочината на обработка на почвата за такива машини е 20 см, а ширината на фрезите е повече от 60 см. Устройството ви позволява да добавите различни допълнителни компоненти и дори количка. Последният култиватор може да тегли с тегло до 300 кг (точната цифра зависи от избрания модел). Основният недостатък на устройството е неговата висока цена. Но предвид характеристиките на технологията, в това няма нищо изненадващо.

 

- Нещо ви убягва за двигателя?

Почти всички нови модели са оборудвани с четиритактови двигатели с вътрешно горене. Този тип двигатели могат да се похвалят с по-малко шумови емисии. Масата също е различна. Четиритактовият е по-тежък, което само подобрява работата на техниката при оран и разрохкване. Двигателят се отличава и със своята "чистота". Четиритактовите двигатели имат много по-малко вредни емисии във въздуха. И най-важното е, че животът на този двигател ще продължи по-дълго.

Сред градинарите е широко разпространено мнението, че по време на работа с бензинов култиватор трябва да се правят периодични прекъсвания, за да се охлади двигателят. Но всъщност това изобщо не е необходимо. За да повишите температурата извън нормата, трябва да прекарате много повече от един час. Освен това бензиновият резервоар има ограничен обем, който е достатъчен за няколко часа работа. Съответно, от време на време ще е необходимо да прекъсвате за зареждане. За тези няколко минути двигателят ще има време да се охлади до следващото зареждане (ако е необходимо).

 

- Какво трябва да знаете за предавателния механизъм?

Вече знаете кой мотокултиватор да изберете в зависимост от теглото, мощността, вида на двигателя и други фактори. Но за правилния избор не забравяйте за трансмисията. Много зависи от вида на предавателния механизъм и съединителя: надеждност, комфорт по време на работа и разположение на култиватора.

Предавателният механизъм е проектирана да предава въртящ момент от двигателя през съединителя към колелата или работните органи на култиватора. Надеждността на това устройство до голяма степен определя продължителността на работа на цялата машина. Обикновено култиваторите използват верижно, червячно или зъбно предаване.

Нека разгледаме основните типове предавки.

 1. Верижна предавка – верижна предавка се поставя на почвообработващи машини, в които коляновият вал на двигателя е хоризонтален. Това е най-популярното решение, тъй като тази предавка има най-голям ресурс на база ниска цена. Когато купувате култиватор с такава предавателна система, трябва да обърнете внимание дали верижният механизъм подлежи на сервизиране. Ако да, тогава почти всички повреди, които могат да възникнат по време на работа, могат да бъдат елиминирани. Най-честите неизправности са: разтягане или скъсване на веригата, повреда на зъбни колела, скъсване на шплентове на задвижващия вал. Всички тези неизправности се решават лесно с помощта на сервизен център или дори самостоятелно.
 2. Червячна предавка - използва при култиватори, оборудвани с двигател с вертикално разположение на коляновия вал. Отличава се със сравнително малката си маса и компактност. Монтирането на такива скоростни кутии на някои малки култиватори се дължи на факта, че те не издържат на тежки товари. С помощта на такъв редуктор култиваторът може да разрохква вече обработваната земя, но няма да се справи с за по-сериозни неща. Например, този тип скоростна кутия не ви позволява да окачите плуг или да закачите ремарке, защото може да го счупи поради голямо натоварване.

Червячната скоростна кутия се характеризира с големи загуби от триене и бързо износване на месинговото зъбно колело, както и нагряване и образуване на хлабина на изходящия вал. Освен това този тип скоростна кутия има неприятен самоспирачен ефект. Това означава, че докато бутате култиватора, неговите фрези или колела няма да се въртят, независимо дали съединителят е включен или не. За да се придвижвате, се нуждаете от специални колела или здрави ръце.

Култиваторите, които предлагат Husqvarna и Loncin не са оборудвани с червячна предавка.

 1. Зъбен редуктор - този тип скоростна кутия е най-надеждната и предназначена за продължителна работа. Като правило те се поставят на мощни мотокултиватори. Недостатъкът на такова устройство е неговата цена.

Пример за мотокултиватор оборудван със зъбна предавка и многодисков съединител е моделът на Loncin LC850 - https://kanara7.eu/kultivator-loncin-lc850.html

 1. Зъбно колело - Верижен редуктор. Това е един вид компромис между редуктора на веригата и скоростите. Той увеличава експлоатационните свойства на култиватора, като не увеличава значително цената му.

На култиваторите задължително има съединител, който е от три вида:

 • С освобождаване на съединител (автомобилистите ще разберат) – монтира се на професионални селскостопански модели, които са проектирани за интензивна и продължителна работа. Това е най-предпочитаният вариант;
 • Ремък с монтирана опъваща ролка - монтира се на устройства от средната ценова категория.
 • Автоматична / центробежна (точно същата като на верижен трион) - Бюджетните мотокултиватори са оборудвани с центробежна опция;

 

- Задна предавка? Чакай малко, какво?

Добре е, когато култиваторът е оборудван със задна предавка. Това значително улеснява използването му. Позволява лесно изкарване на закопания култиватора от почвата.  Мотокултиваторите от нисък клас, по принцип, нямат такава функционалност.

 

- Брой предавки

Желателно е култиваторът да има две или повече предавки. Това прави уреда по-гъвкав и удобен за използване.

 

- Препоръки за избор на култиватор в зависимост от площта на обекта

За да разберете как да изберете евтин и надежден мотокултиватор, трябва правилно да зададете целите, които оборудването ще изпълни, както и да определите площта на територията, на която ще се използва и неговата производителност. Производителност - площта на територията, която е била обработвана от култиватор за определен период от време. Този индикатор зависи от две основни характеристики на култиватора: мощност на двигателя и работна ширина. Колкото по-високи са тези числа, толкова по-висока е производителността.

Този параметър трябва да бъде проверен преди покупката и да се вземат предвид размерите на обекта, където ще се извършва работата. Важно е да има достатъчно мощност. Но също така изобщо не е необходимо да харчите пари за най-скъпите модели оборудване, ако средните култиватори са достатъчни.

Много градинари, които работят както с прости, така и с по-мощни мотокултиватори, уверяват, че броят на „конете“ пряко влияе върху живота на оборудването. Но дали наистина е така?

Директно - не, но косвено - да. Работата е там, че често при работа със слаби мотокултиватори градинарите работят на границата на възможностите на машината. Съответно основните работни компоненти дефектират по-бързо. Освен това, ако постоянно изстисквате максимума от мощно оборудване, то също ще се счупи. Предимството обаче е, че е почти невъзможно да се достигнат крайните възможности на такива мотокултиватори. Така те винаги работят в „удобни“ условия и издържат много по-дълго.

 

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме отговорили на фундаментални въпроси, възникващи при покупка на мотокултиватор. Ако все пак имате още въпроси и колебания, свържете се с нас на info@kanara7.eu и ние ще дадем безплатна консултация и отговорите, които желаете.

 

Прегледайте мотокултиваторите на Husqvarna и Loncin от линковете по-долу, за да получите още информация и да направите правилния избор.

 

Husqvarna - https://kanara7.eu/kultivatori-husqvarna.html

 

Loncin - https://kanara7.eu/kultivatori-loncin.html


Husqvarna Black Friday 2022
20 ноември 2022

Черен петък на Хускварна

прочети още

Husqvarna 562XP за 1199лв.

прочети още

Подарете all inclusive зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Големи намаления на Husqvarna и подаръци през есента на 2022

прочети още

За да поддържате перфектна тревна площ в двора или градината е необходима редовна и стриктна поддръжка. Това е непрекъснат процес от градинарски дейности, които трябва да се изпълняват в точно определена последователност и интензивност.

прочети още

Полезни съвети при покупка, инсталация и съхранение на косачка робот

прочети още

Канара 7 бе отразен с второ място за България

прочети още

Кратка историческа статия за Husqvarna

прочети още

Подарете ол инклузив зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Промо цени на Husqvarna за Есен - Зима 2021

прочети още

Оставете косенето на нас и нашите роботизирани косачки!

прочети още

Вземи моторна коса Husqvarna 333R Mark II на промо цена от 399лв. вместо 499лв.

прочети още

Удобен за работа и надежден култиватор Husqvarna TF338

прочети още
Loncin
20 декември 2020

Вече може да разгледате и закупите продуктите на Loncin и в нашия онлайн магазин!

прочети още
Black Friday Week от Канара 7
21 ноември 2020

Възползвайте се от неповторими промоции в периода 20 - 29.10.20!

прочети още

Най-ниска цена за моторен трион Husqvarna 555

прочети още

Възползвайте се от неповторимата оферта за Husqvarna 455 Rancher от 26 до 30.10.20г.

прочети още
Husqvarna Есен - Зима 2020
1 септември 2020

Есенна кампания на Husqvarna за Есен - Зима 2020

прочети още