Как да изберем косачка робот?

Как да изберем косачка робот?

Какво е косачка робот?

Косачките роботи са автоматизирани машини, които са едни от най-полезните помощници в поддръжката на градината. В повечето случаи са четириколесни машини с малък размер. Захранват се от литиево йонна батерия, вградена в машината. Когато батерията се разреди в процес на работа, машината автоматично се прибира в зарядната си станция до пълно зареждане на батерията.  Какво се случва след това? Умните роботизирани косачки Automower и Sileno, автоматично излизат отново на терена и продължават работата си. Автономните помощници градинари работят денонощно и  ежедневно, като идеята е да поддържат тревата с определена от вас височина, отнемайки достатъчно малки късчета трева, така че те да могат да се разградят, оставайки на терена.

 

Къде отива тревата, окосена на от косачката робот?

Правилният отговор е – Никъде!

Благодарение на технологията за Clear cut на Husqvarna, тревата се мулчира на много малки парченца и остава на терена. Не е нужно да се събира и изхвърля, което губи още от вашето време. Косилната система се състои от 3 ножа с шарнирно захващане, остри като бръснач. Лазерното заточване на ножовете постига идеален разрез на листната маса на тревата, което предотвратява пожълтяването на ливадата, присъщо за косене със стандартна бензинова косачка.

 

Нужно ли е да прибираме роботизираната косачка при дъжд?

Някой от косачките роботи, които са на пазара, задължително трябва да бъдат прибрани при дъжд. Други марки имат сензор, който сигнализира за дъжд на робота и той се прибира автоматично в зарядната си станция до спиране на дъжда.

Това обаче на важи за роботите на Husqvarna Automower и Gardena Sileno, които ние от Канара7 предлагаме. Дизайнът на Automower и на Sileno е специално разработен, за да позволява лесно оттичане на водата от корпуса на машината. Висококачествените уплътнения на машината не позволяват на влагата да навлезе в корпуса.

Работата по време на всички климатични условия през пролетта, лятото и есента без да се налага да прибирате машината, дава максимална автономност на машините на Husqvarna и Gardena.

 

Могат ли косачките роботи да се справят с наклон на терена?

Да! Роботизираните косачки на Husqvarna и Gardena могат да косят и терени с наклон.

Малките модели като Husqvarna Automower 105, покриват наклон на терена до 25%. Модели на Gardena Sileno покриват наклони в работната зона от 25% до 35%. Ако вашият терен е наклон от 35% до 40%, трябва да се насочите към по-големите модели на Husqvarna Automower, като например Husqvarna Automower 310 Mark II, 315 Mark II и 415X до 40%, a Husqvarna Automower 430X и 450X до 45%. Лидерът в косенето на терени с наклон в световен мащаб е Husqvarna, а машината, която няма конкуренция в този параметър е Husqvarna Automower 435X AWD, покриващата внушителните 70% наклон в работната зона. Ако не знаете как да измерите наклона на вашия терен в проценти, пишете ни на info@kanara7.eu, за да ви окажем съдействие.

 

Как става инсталацията на косачката робот? Кой я инсталира?

Инсталацията на роботизираните косачки Хускварна Аутомоуер и Гардена Силено, преминава през 3 етапа.

Първият етап е избора на подходяща машина. Основният параметър, от който ще се ръководим е квадратурата на тревната площ, която трябва да бъде окосена. Важен фактор е и времето, в което работи поливната система. Ако вашата градина е с размер 1000кв.м., а поливната система работи 3 часа на ден, то вие трябва да търсите робот, предназначен за повече от 1000кв.м., например Косачка робот Husqvarna Automower 315 Mark II. Идеята е, че каталожните параметри на машините са гарантирани за 24 часа работа. Изваждайки времето за поливане, ние намаляваме времето за работа на машината. Важен фактор е и наклона на терена. Понякога се налага да изберем по-голяма машина, за да успеем да покрием наклоните в различните участъци от градината. Друг фактор, който е важно да бъде съобразен, е сложността на градината. В сложни градини, в които има много дървета, цветни лехи, беседки, пътеки, тесни коридори и т.н., трябва да се изберем модел с GPS асистирана навигация. Това са моделите на Husqvarna Automower от серия X – 415x, 430x, 450x.

След като сме избрали правилният робот, преминаваме към втори етап от инсталацията – монтирането на ограничителните кабели. Ограничителните кабели се фиксират към земята посредством специални пластмасови колчета или чрез машина за полагане на кабели. При първият вариант (ръчен монтаж), инсталацията може да бъде изпълнена от вас, следвайки подробната информация в инструкциите за експлоатация на български, придружаващи машините. Кабелът фиксиран за терена се скрива от тревата в рамките на седмица и остава напълно незабележим. При вторият вариант за инсталация, посредством машина за полагане на кабела в земята, инсталацията се извършва от Канара7. Цената за тази услуга се дава като допълнителна оферта и се определя индивидуално за всеки проект.

Третият етап от инсталацията е настройка на машината спрямо терена. Машините на Husqvarna Automower и Gardena Sileno са едни от най-гъвкавите на пазара за косачки роботи и  могат да бъдат приспособени за работа към почти всеки терен. Настройките на роботите става следвайки инструкциите за експлоатация, като се преминава през всяка една функция на менюто. Пример – разделяне на градината на отделни зони, като на всяка зона се задава различен процент време за работа в зависимост от големината й.

Може да се свържете с нас на info@kanara7.eu за всякакви въпроси и изготвяне на безплатни индивидуални проекти.

 

Поддръжка на косачките роботи

Както вече споменахме в разговора ни до тук, косачките роботи работят 24/7 в градината вместо нас. Това което се изисква от нас е съвсем малко поддръжка на роботизираните машини. Точно както при прахосмукачките роботи, нужно е веднъж седмично да почистваме машината си и да нагледаме ножчетата за косене. Почистването става с четка и влажен парцал, а за смяната на ножчетата ви е нужна отвертка. Всичко това отнема около 15 мин и това е всичкото време на седмица, което ще отделят от тук нататък за вашата морава.

За ваше удобство може да закупите комплекта за почистване, който включва всичко необходимо – Комплект за почистване.

 

Къде са произведени Husqvarna Automower и Gardena Sileno?

Husqvarna производителят на Automower - първата косачка в света. Първият модел на Automower е създаден Швеция и пуснат на пазара пред 1995г. Пионерният модел е бил с вграден соларен панел и без батерия и зарядна станция. Зареждал се напълно и изцяло от слънчева енергия. Колкото и страхотно да ни звучи това, липсата на батерия ограничава работата на робота само в светлата част от денонощието. В днешно време производството на Хускварна Automower е базирано в Англия и Чехия, под строгия контрол на Husqvarna Group.

Gardena Sileno са наследници на Husqvarna Automower и следват тренда на развитие, като в някои аспекти са дори по-адаптивни. Силено се произвежда в Германия и Англия, под строгия контрол на Husqvarna Group.

 

Колко и каква е гаранцията на роботите Automower и Sileno?

Пълна гаранция от две години от Канара7. Единственото, което не се покрива от гаранцията са ножчетата за косене, които са консуматив.

Ние разполагаме с напълно оборудвана сервизна база с оригинални инструменти и обучени техници. Можем да ви помогнем, както в гаранционен срок, така и след изтичане на гаранцията. За да се свържете с нас, пишете ни на info@kanara7.eu или ни открийте в секция Контакти.

 

Къде се съхранява косачката робот през зимата?

Тревата забавя и спира растежа си, когато температурите паднат през есента. Това е точното време, в което трябва да приберем нашия малък помощник от градината. Почистваме основно и зареждаме батерията до 100%. Прибираме и зарядната станция, а на нейно място монтираме Кутия за съхранение на конекторите.

Важно е робота и зарядната станция да бъдат съхранявани на място, в което температурата не пада под 5 градуса и няма влага.

Ако имате затруднения със съхранението, ние от Канара7 можем да извършим поддръжка и съхранение през зимния период. Запознайте се с подробности по промоцията за съхранение - Тук


Husqvarna Black Friday 2022
20 ноември 2022

Черен петък на Хускварна

прочети още

Husqvarna 562XP за 1199лв.

прочети още

Подарете all inclusive зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Големи намаления на Husqvarna и подаръци през есента на 2022

прочети още

За да поддържате перфектна тревна площ в двора или градината е необходима редовна и стриктна поддръжка. Това е непрекъснат процес от градинарски дейности, които трябва да се изпълняват в точно определена последователност и интензивност.

прочети още

Полезни съвети при избора на правилния мотокултиватор

прочети още

Канара 7 бе отразен с второ място за България

прочети още

Кратка историческа статия за Husqvarna

прочети още

Подарете ол инклузив зимен престой на вашата роботизирана косачка

прочети още

Промо цени на Husqvarna за Есен - Зима 2021

прочети още

Оставете косенето на нас и нашите роботизирани косачки!

прочети още

Вземи моторна коса Husqvarna 333R Mark II на промо цена от 399лв. вместо 499лв.

прочети още

Удобен за работа и надежден култиватор Husqvarna TF338

прочети още
Loncin
20 декември 2020

Вече може да разгледате и закупите продуктите на Loncin и в нашия онлайн магазин!

прочети още
Black Friday Week от Канара 7
21 ноември 2020

Възползвайте се от неповторими промоции в периода 20 - 29.10.20!

прочети още

Най-ниска цена за моторен трион Husqvarna 555

прочети още

Възползвайте се от неповторимата оферта за Husqvarna 455 Rancher от 26 до 30.10.20г.

прочети още
Husqvarna Есен - Зима 2020
1 септември 2020

Есенна кампания на Husqvarna за Есен - Зима 2020

прочети още